Plugins που χρησιμοποιούμε στο blog

1. Yoast SEO

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν τη σπουδαιότητα του SEO για κάθε site, οπότε δε θα μπορούσαμε παρά να προσπαθούμε για τα καλύτερα αποτελέσματα και στο δικό μας blog!

Το Yoast SEO έχει αποδειχθεί η τέλεια επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση. Εγκαθιστώντας το, θα δεις ένα σύνολο από νέα πεδία στο τέλος του κάθε post, τα οποία σε καθοδηγούν στον τρόπο που θα χτίσεις σωστά τα metadata για το κείμενό σου.

Σου υπενθυμίζει ότι οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης διαβάζουν τίτλους οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τους 60 χαρακτήρες ή περιγραφές κειμένου που ξεπερνούν τους 156. Παράλληλα, διαθέτει πεδίο για να εισάγεις το focus keyword του κειμένου σου και με βάση αυτό, κάνει τα απαραίτητα test και σε ενημερώνει για την απόδοση του SEO.

yoast check seo

Τέλος, σου εμφανίζει μια check list, την οποία μπορείς να συμβουλευτείς για να καλυτερεύσεις ακόμη περισσότερο το SEO, και τελικά, την κατάταξή σου στα αποτελέσματα αναζήτησης!

yoast seo checklist

2. 404 Page by SeedProd // 404 to 301

Πρόκειται για δύο plugins που εξυπηρετούν σε περίπτωση που ένας χρήστης, επισκεφθεί μη υπαρκτό url στο blog σου. Το 404 Page by SeedProd είναι ένα εργαλείο που σε βοηθάει να σχεδιάσεις πολύ εύκολα μία απλή 404 σελίδα. Παρέχει την απολύτως απαραίτητη λειτουργικότητα: τοποθέτηση κάποιας εικόνας στο background, ένα σύντομο μήνυμα, τους λογαριασμούς που ίσως να διαθέτεις σε social κανάλια, αλλά και ένα search bar που δίνει αποτελέσματα μέσα από το site σου. Έτσι, ακόμα κι αν έχει γίνει κάποιο λάθος στο URL, ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να προσανατολιστεί ξανά και να βρει την πληροφορία που αναζητάει στη σελίδα σου!

Το 404 to 301, από την άλλη, είναι ένα plugin που προσπερνά την 404 page και ανακατευθύνει αμέσως το χρήστη με 301 redirects σε μία συγκεκριμένη σελίδα που έχεις επιλέξει από πριν (πχ. τη homepage του site σου).

Είναι πολλές οι συζητήσεις που έχουν γίνει για τη χρησιμότητα ή όχι μιας 404 σελίδας και αν επηρεάζει το SEO σου. Η Google απαντά σε μερικά βασικά ερωτήματα και σε βοηθά να πάρεις την απόφασή σου για το τι θα επιλέξεις να εφαρμόσεις στο δικό σου site!

3. Disqus Comment System

Για τη διαχείριση των σχολίων στα posts μας, έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιούμε το Disqus Comment System. Το Disqus σου δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείς τα comments που αφήνουν οι επισκέπτες σου σε δική του εξωτερική πλατφόρμα, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται: σου παρέχει ευελιξία στη διαχείριση, καθώς μπορείς να δημιουργήσεις παραπάνω από έναν λογαριασμούς, σε περίπτωση που πίσω από το WordPress site σου υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που το διαχειρίζεται, να εξερευνήσεις άλλα κανάλια συζητήσεων, να σχολιάζεις σε sites που διαθέτουν το Disqus απευθείας από τον λογαριασμό σου, αλλά και να λαμβάνεις αυτόματες ειδοποιήσεις μέσω mail, κάθε φορά που κάποιος χρήστης αφήνει το σχόλιό του.

Μία μικρή συμβουλή που έχω να σου δώσω εδώ, είναι να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις στον email λογαριασμό, με τον οποίο έχεις συνδέσει την υπηρεσία, ώστε να μην πηγαίνουν οι ειδοποιήσεις της πλατφόρμας στον spam φάκελό σου.

4. Related Posts Thumbnail

Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται το site σου αναζητώντας μια πληροφορία, είναι πολύ πιθανό να θέλει να λάβει επιπλέον γνώση για θέματα σχετικά με αυτό που ψάχνει, ιδιαίτερα αν έφτασε σ’ εσένα μέσω οργανικής αναζήτησης. Γιατί, λοιπόν, να μην του δώσεις τη δυνατότητα να το κάνει εύκολα και άμεσα;

Το Related Posts Thumbnail εμφανίζει στο τέλος κάθε κειμένου σου, μια σειρά από άλλα σχετικά κείμενα που βρίσκονται στο site σου, με βάση το κριτήριο που έχεις επιλέξει. Εμείς έχουμε ρυθμίσει το plugin να εμφανίζει σχετικά κείμενα με βάση τις κατηγορίες και τα tags. Η εμφάνιση σχετικών αναρτήσεων είναι πολύ πιθανό να ενδιαφέρει για περαιτέρω ανάγνωση τον επισκέπτη σου.

Αν το επιθυμείς, μπορείς να περιορίσεις χρονικά τα κείμενα που θα είναι ορατά, ενώ μπορείς να διαμορφώσεις τον αριθμό, το μέγεθος και το design εκείνων που θα εμφανίζονται, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου.

blog-tophost-related-posts-thumbnail

Το συγκεκριμένο plugin σου παρέχει στην ουσία τη δυνατότητα να κρατήσεις έναν χρήστη για περισσότερο χρόνο στο site σου, μειώνοντας έτσι το bounce rate, αλλά και να προσφέρεις όση περισσότερη γνώση μπορείς σ’ εκείνον που σε εμπιστεύτηκε για την ενημέρωσή του!

5. OptinMonster

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να προσεγγίσεις τους χρήστες του site σου, ώστε να εγγραφούν στο newsletter που στέλνεις ανά διαστήματα, είναι μέσω του OptinMonster. Είναι μια πλατφόρμα που σε βοηθά να δημιουργήσεις φόρμες σε μορφή pop-up, slider κλπ, για να προτρέψεις τους αναγνώστες να γίνουν συνδρομητές.

Αφού καθορίσεις το design της φόρμας μέσω του account σου στο OptinMonster, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το αντίστοιχο plugin, απ’ όπου μπορείς να ενεργοποιήσεις τη φόρμα, αλλά και να επιλέξεις σε ποιες από τις σελίδες του site σου θέλεις να εμφανίζεται.

Πρόκειται για custom design, αφού στο OptinMonster μπορείς να ανεβάσεις και το δικό σου σχέδιο!

6. Twitter Facebook Social Share

Η επιλογή ένος plugin για social sharing είναι κάτι που μας παίδεψε αρκετά, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή του στα πλαίσια ενός site: η μορφή των links, η συμβατότητα του με τις πλατφόρμες των social media κλπ.

Αυτό στο οποίο, τελικά, καταλήξαμε είναι το Twitter Facebook Social Share. Είναι συμβατό με πολλές πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να αναδημοσιεύσεις άμεσα το κείμενο που σε ενδιαφέρει, ενώ μέσα από τις ρυθμίσεις του μπορείς να καθορίσεις σε ποια σημεία θα εμφανίζεται στο site σου. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο δυνατό αισθητικά, είναι, όμως, με διαφορά το πιο λειτουργικό που βρήκαμε – και πιστέψτε με, ψάξαμε πολύ!

blog-tophost-tf-social-share

7. Imsanity

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ένα από τα πιο συχνά λάθη στο WordPress είναι η μεταφόρτωση μεγάλων εικόνων, που έχουν σαν αποτέλεσμα υψηλό loading time και κατ’ επέκταση αυξημένα bounce rates σε μία σελίδα. To Imsanity εξυπηρετεί στο να περιορίσει τις υπερβολές που κάνουν σε αυτό το κομμάτι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων! Μέσα από το συγκεκριμένο plugin έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις το μέγιστο μέγεθος που επιθυμείς να έχουν οι εικόνες σου, κι εκείνο θα κάνει αυτόματο resize, αν δει ότι το υπερβαίνουν.

blog-tophost-imsanity

Ακόμη, σε περίπτωση που αλλάξεις το design του blog σου – όπως έγινε σε εμάς – και οι εικόνες των άρθρων σου πλέον δεν ταιριάζουν, με αυτό το plugin μπορείς να κάνεις resize και σε παλαιότερες εικόνες, που είχες ανεβάσει πριν εγκαταστήσεις το plugin, ακολουθώντας πρώτα μια διαδικασία backup για να διασφαλίσεις ότι δε θα χάσεις κάποιο αρχείο.

8. W3 Total Cache

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τους χρόνους φόρτωσης του site σου είναι η χρήση cache λειτουργικότητας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί caching τεχνολογία, επιλεγμένα δεδομένα μιας σελίδας αποθηκεύονται στον δίσκο ή σε CDN, έτσι ώστε στο μέλλον η επανεμφάνισή της σελίδας να ολοκληρωθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Γι’ αυτήν τη διαδικασία, θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις το W3 Total Cache, το οποίο “κασάρει” σελίδες, αναρτήσεις, στοιχεία CSS & Javascript, feeds κλπ, μειώνοντας σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο φόρτωσης.

9. Widget embed latest Tweets

Κάτι πολύ χρήσιμο για το engagement και το SEO σου είναι να προβάλλεις τα κανάλια επικοινωνίας που διαθέτεις στο site σου. Μάλιστα, αν στο site σου δείχνεις και τη δραστηριότητά σου σε αυτά, ο επισκέπτης σου μπορείς να διαπιστώσει, ακόμη πιο άμεσα, ότι διαθέτεις μια ενημερωμένη ιστοσελίδα με ανανεωμένο περιεχόμενο, αλλά και ότι μπορεί να σε βρει σε επιπλέον κανάλια επικοινωνίας.

Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει το Widget embed latest Tweets. Αφού το εγκαταστήσεις και το συνδέσεις με το Twitter ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης του λογαριασμού σου, εκείνο θα παραθέσει μια sidebar στο site σου, στην οποία θα εμφανίζεται όλη η πρόσφατη δραστηριότητά σου στη δημοφιλή πλατφόρμα!

Έτσι, δε θα πετυχαίνεις μόνο πιο άμεση ενημέρωση των επισκεπτών σου, αλλά έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις περισσότερους followers και να αυξήσεις τη δημοτικότητα του λογαριασμού σου, αφού ακόμη και μέσα στο site σου, το follow θα είναι μόνο δύο clicks μακριά!

10. P3 (Plugin Performance Profiler)

Αν το site σου καθυστερεί να φορτώσει, δεν είναι απαραίτητο ότι ευθύνεται η ποσότητα των ενεργοποιημένων plugins που διαθέτεις. Είναι πολύ πιθανό το μεγάλο loading time να προκαλείται από ένα και μοναδικό plugin που χρησιμοποιείς και στο οποίο δεν έχει γίνει το απαραίτητο update ή από ένα plugin που δεν διαθέτει τον βέλτιστο δυνατό κώδικα.

Το P3 (Plugin Performance Profiler) συγκεντρώνει και σου παρουσιάζει όλα εκείνα τα plugins που επηρεάζουν το loading time στο site σου, και πιθανόν να του δημιουργούν πρόβλημα.

Έτσι, μπορείς να τα εντοπίσεις γρήγορα και να τα αντικαταστήσεις με άλλα που θα σε εξυπηρετούν το ίδιο, αλλά θα έχουν καλύτερες επιδόσεις.

blog-tophost-p3-plugin-profiler

Αυτόν τον έλεγχο, δεν είναι απαραίτητο να τον πραγματοποιείς συνεχώς, αλλά σποραδικά, και στην περίπτωση που παρατηρήσεις καθυστέρηση στο site σου ή σε περίπτωση που έχεις εγκαταστήσεις αρκετά plugins και σε ενδιαφέρει να κάνεις μία εκκαθάριση. Επειδή το ίδιο ως plugin είναι αρκετά απαιτητικό ως προς το ποσοστό μνήμης που αξιοποιεί, μπορείς να κάνεις το προτεινόμενο scan και στη συνέχεια να το απενεργοποιείς, μέχρι την επόμενη χρήση.

11. WordPress Popular Posts

Πρόκειται για ένα plugin που παραθέτει τα πιο δημοφιλή άρθρα σου. Στις ρυθμίσεις του WordPress Popular Posts έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τα κριτήρια με τα οποία θα εμφανίζονται τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενά σου, και να ορίσεις ένα αριθμητικό όριο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το plugin.

Το συγκεκριμένο plugin μπορεί να σε βοηθήσει στο να εξάγεις κάποια χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με το περιεχόμενό σου. Μπορείς να δεις ποια άρθρα μπορεί να περιλαμβάνουν περιεχόμενο το οποίο θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί, ή να δεις ποια είναι η τάση των επισκεπτών, ώστε να δημιουργησεις και να τους παρέχεις πρόσθετο αντίστοιχο περιεχόμενο. Βέβαια, στο Google Analytics, σε περίπτωση που έχεις δημιουργήσει λογαριασμό, μπορείς να δεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

12. Google XML Sitemaps

Αν εγκαταστήσεις το Google XML Sitemaps, θα μπορέσεις εύκολα να δημιουργήσεις ένα sitemap του blog σου, εφαρμόζοντας τις ανάλογες ρυθμίσεις μέσα από το plugin. Είναι πολύ πιο απλό απ’ ό,τι ακούγεται, αφού σε καθοδηγεί βήμα-βήμα!

blog-tophost-google-xml-sitemaps

14. Broken Link Checker

Για να κρατάς το site σου καθαρό από broken links, το Broken Link Checker είναι το μοναδικό plugin που θα χρειαστείς. Ενεργοποιώντας το, σκανάρει όλα τα links που εμφανίζονται στο site σου και σε ενημερώνει ποια από αυτά παρουσιάζουν πρόβλημα, αλλά και πού βρίσκονται, ώστε να τα διορθώσεις, με τα ανάλογα redirects.

15. Login LockDown

Έχουμε μιλήσει για την ασφάλεια ενός site, και το πόσο σημαντικό είναι να διαθέτεις plugins που την ενισχύουν. Ένα από αυτά είναι και το Login LockDown. Πώς λειτουργεί; Αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει login στο site σου, δοκιμάζοντας τυχαία usernames και passwords, έχεις τη δυνατότητα να του αποκλείσεις την πρόσβαση, μετά από έναν προκαθορισμένο αριθμό προσπαθειών.

Κάνοντας τις ανάλογες ρυθμίσεις, μπορείς να ελέγξεις πόσες θα είναι οι προσπάθειες, πόσος χρόνος θα μεσολαβεί μέχρι να μπορέσει κάποιος να ξαναπροσπαθήσει, αλλά και για πόσο διάστημα μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες θα αποκλείεται η συγκεκριμένη IP από το δικαίωμα να κάνει ξανά login.

16. Google Analyticator

Όπως έχουμε πει, το Google Analytics είναι ένας από τους καλύτερούς σου συμμάχους online, αφού σου παρέχει πολυάριθμα στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα στο site σου. Αφού, λοιπόν δημιουργήσεις έναν λογαριασμό, θα χρειαστεί να τον συνδέσεις με το site σου. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα μέσω του Google Analyticator, το οποίο προσθέτει τον απαραίτητο κώδικα για την ενεργοποίησή του.

17. TinyMCE Advanced

Ένα αρκετά χρήσιμο plugin, που θα διευκολύνει πολύ τη στοιχειοθέτηση των κειμένων σου, είναι το TinyMCE Advanced. Μέσω αυτού, μπορείς να ρυθμίσεις όλα τα κουμπιά που θα εμφανίζονται στον visual editor του WordPress, ώστε να διατηρείς σε απόσταση ενός click αυτά που χρησιμοποιείς περισσότερο!

blog-tophost-tinymce-advanced

 

Πήγη: https://top.host/el/blog/plugins-blog-tophost/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση