Ποια .EU domains επηρεάζονται από το Brexit

Δεδομένου του ότι ο τρόπος εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ασαφής, η EURid «παγώνει» τον σχεδιασμό της για τα .EU domains με κωδικό χώρας GB, μέχρι νεοτέρας. Με σχετική ενημέρωση στον ιστότοπό της, τονίζει ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από την Ε.Ε. για να προχωρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Στη συνέχεια, θα ενημερώσει και τους ιδιοκτήτες που επηρεάζονται, όπως αναφέρει.


Τα .eu domains έγιναν διαθέσιμα προς κατοχύρωση τον Δεκέμβριο του 2005 και έκτοτε αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή κατάληξης για όσους δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Αν κι εσύ έχεις επιλέξει ένα τέτοιο domain, γνωρίζεις πολύ καλά τα οφέλη που έχει σε επίπεδο branding και στόχευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που πρέπει να λάβεις υπόψη και προκύπτουν από την επικείμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε πάντα να σε ενημερώνουμε έγκυρα και έγκαιρα, οπότε αυτό θα κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση! Αν είσαι διαχειριστής .eu domains που επηρεάζονται, γνωρίζεις ήδη σε τι αναφερόμαστε, καθώς σου έχουμε στείλει προσωπικά σχετικό e-mail.

Το Brexit και τα .EU domains που επηρεάζονται

Το 2016, οι πολίτες της Βρετανίας τάχθηκαν με ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε, διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών ώστε να συμφωνηθούν οι όροι που κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα.

Aν και ως ημερομηνία του Brexit έχει οριστεί η 29η Μαρτίου, ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι. Το σίγουρο είναι πως τα .EU domains με δηλωμένη χώρα GB θα επηρεαστούν. Έτσι, η EURid, το μητρώο των .EU domains, εξέδωσε δύο σετ οδηγιών. Το ένα σετ αφορά το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία και το άλλο σετ το σενάριο εξόδου με συμφωνία. Ουσιαστικά προβλέπονται οι ίδιες ενέργειες. Αυτό που αλλάζει είναι οι ημερομηνίες, οι οποίες σε περίπτωση συμφωνίας, γίνονται πιο ελαστικές.

Σενάριο No1 – Brexit χωρίς συμφωνία

Στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ως την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί, η EURid θα λάβει τα εξής μέτρα:

Nέα .eu domains

Από τις 30 Mαρτίου 2019, και ώρα 00:00:00 (CET), δεν θα είναι δυνατή η κατοχύρωση νέου .eu domain με κωδικό χώρας GB.

Υφιστάμενα .eu domains με κωδικό χώρας GB

Για τα υφιστάμενα .eu domains με κωδικό χώρας GB προβλέπονται τα εξής:

  • Ενημερώσεις από την ΕURid
    Oι ιδιοκτήτες αυτών των domains θα λάβουν μια πρώτη ενημέρωση από την EURid στις 23 Μαρτίου 2019. Σε αυτή θα αναφέρεται ότι το domain τους σύντομα δεν θα ευθυγραμμίζεται με τo κανονιστικό πλαίσιο των .EU. Θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ενημέρωση, μέσω email, στις 30 Μαρτίου 2019.
  • Περίοδος δύο μηνών για αλλαγή στοιχείων ώστε να αποφευχθεί η απόσυρση
    Από τις 30 Μαρτίου 2019 έως και τις 30 Μαΐου 2019, οι κάτοχοι .eu domain με κωδικό χώρας GB, θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους ώστε να αντιστοιχούν σε φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που έχει έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.Σημείωσε ότι αν το domain σου λήγει μέσα σε αυτό το διάστημα των δύο μηνών, δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Θα μπει σε καθεστώς απόσυρσης την ημέρα λήξης του. Επίσης, αν το domain σου είναι ή μπει σε καραντίνα σε αυτό το διάστημα, δεν θα μπορεί να βγει από αυτό το καθεστώς και θα τεθεί σε καθεστώς απόσυρσης.
  • Στις 30 Μαΐου τα .EU domains με κωδικό GB θα τεθούν σε καθεστώς απόσυρσης
    Από αυτή την ημερομηνία δεν θα λειτουργούν ούτε θα υποστηρίζουν ενεργές υπηρεσίες όπως website ή e-mail.
  • Ανάκληση και εκ νέου διάθεση στο κοινό
    Όταν συμπληρωθούν δώδεκα μήνες από το Brexit, δηλαδή στην περίπτωση του σεναρίου αυτού στις 30 Μαρτίου 2020, όλα τα .eu domains με κωδικό χώρας GB θα ανακληθούν και θα γίνουν ξανά διαθέσιμα προς κατοχύρωση.

Σενάριο No2 – Brexit με συμφωνία

Όπως αναφέραμε παραπάνω, στην περίπτωση συμφωνίας, προβλέπονται οι ίδιες ενέργειες απλά με άλλες ημερομηνίες. Ουσιαστικά δίνεται χρόνος για προσαρμογή!

Ειδικότερα, η ημερομηνία που θα σταματήσουν να γίνονται δεκτές νέες κατοχυρώσεις .eu domains με κωδικό χώρας GB, θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2021.

Στους ιδιοκτήτες .ΕU domains που την ημέρα του Brexit θα έχουν κωδικό χώρας GB, θα σταλούν ενημερώσεις από τη EURid στις 23 Δεκεμβρίου 2020 και την 1η Ιανουαρίου 2021.

Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα έχουν το περιθώριο να αλλάξουν τα στοιχεία τους ώστε να αποφευχθεί η απόσυρση. Τα .EU domains που θα έχουν κωδικό χώρας GB στις 2 Μαρτίου 2021, θα τεθούν σε καθεστώς απόσυρσης και θα μπορέσουν να ανακληθούν μετά τις σχετικές αλλαγές το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020. Από τότε κι έπειτα, τα .EU domains με κωδικό χώρας GB θα ανακληθούν και θα διατεθούν εκ νέου για κατοχύρωση.

 

Πηγή: http://bit.ly/2E8si6p