Εγχειρίδιο του WordPress
Το WordPress είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου, όπως το Joomla και το Drupal. Έχει περιορισμένη λειτουργικότητα, η οποία επεκτείνεται με τη χρήστη plugin και add-ons. Ο επίσημος ιστότοπος του WordPress είναι το https://wordpress.org/ μέσα στο οποίο μπορείτε να βρείτε τόσο πληροφορίες για το WordPress και τον τρόπο χρήσης του, όσο themes και plugins τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος προκειμένου να μπει στο διαχειριστικό σύστημα του WordPress είναι να πληκτρολογήσει στην URL μπάρα της Google (είναι η μπάρα η οποία βρίσκεται στο πάνω μέρος του browser), το domain name του το οποίο θα ακολουθείτε από το wp-admin – www.domainname.gr/wp-admin – ώστε να του εμφανιστεί η φόρμα την οποία βλέπουμε στην εικόνα αριστερά.
Σε αυτή τη φόρμα θα συμπληρώσει το όνομα χρήστη (username) ή το email του και τον μυστικό κωδικό (password) προκειμένου να μπει στο σύστημα διαχείρισης του WordPress.
Αν tick-άρετε τη φράση Remember Me κάτω από τη φόρμα, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μπείτε στο διαχειριστικό του WordPress, το σύστημα θα θυμάται τα στοιχεία σας.
Αν ξεχάσετε το password σας, μπορείτε να πατήσετε στο Lost your password? και συμπληρώνοντας το email σας (το email πρέπει να είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιείται για να μπείτε στο διαχειριστικό του WordPress) θα λάβετε ένα μήνυμα για την επαναδημιουργία του.
Για να δημιουργήσετε ένα post στο WordPress, από την αριστερή μπάρα, πρέπει να βάλετε τον κέρσορα σας πάνω από την επιλογή post. Βάζοντας τον κέρσορα σας πάνω από την επιλογή post, θα εμφανιστούν στα δεξιά 4 επιλογές (All Posts, Add New, Categories, Tags) μέσω των οποίων μπορείτε να εκτελέσετε κάποιες ενέργειες:
All Posts – Μπορείτε να δείτε όλα τα post τα οποία έχετε δημιουργήσει μέχρι τώρα και τα οποία μπορείτε να τα επεξεργαστείτε ξανά ή να διορθώσετε κάποια πράγματα τα οποία θέλετε. Η επεξεργασία του κάθε post μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, το απλό edit και το γρήγορο edit (όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω). Στο γρήγορο edit ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί στοιχεία, όπως είναι ο τίτλος του post, η ημερομηνία δημοσίευσης, ο συγγραφέας, η κατηγορία στην οποία πιθανόν να ανήκει ένα post, τα tags τα οποία μπορούμε να εισάγουμε στο κείμενο κ.λπ. Στο απλό edit μπορούμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω, συν την επεξεργασία του κειμένου το οποίο έχετε δημιουργήσει.
Add New – Πατώντας στην επιλογή Add New, ανοιγεί αμέσως ο editor μέσα στον οποίο θα γράψετε και θα μορφοποιήσετε το κείμενο σας και θα εισάγεται εικόνες και βίντεο με τις οποίες θα εμπλουτίσετε τα άρθρα σας.
Add Category – Μέσω της συγκεκριμένης επιλογής, μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα κατηγορίες, μέσα στις οποίες θα τμηματοποιήσετε τα άρθρα σας με βάση το περιεχόμενο τους. Την κατηγορία στην οποία θα ανήκει ένα άρθρο, την επιλέγουμε κατά τη διάρκεια συγγραφής του άρθρου. Μέσα σε κάθε κατηγορία μπορούμε να δούμε όλα τα άρθρα τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
Add Tag – Ότι ισχύει για τις κατηγορίες, ισχύει και για τα tags (ετικέτες). Οι ετικέτες των αρθρών χρησιμοποιούνται ουσιαστικά προκειμένου να ορίσουν το περιεχόμενο ενός άρθρου, αλλά και για να συνδέσουν παρόμοιου περιεχομένου άρθρα.
Πατώντας στο Add New Post, μπαίνουμε στη σελίδα δημιουργίας νέου άρθου και το πρώτο πράγμα το οποίο αντικρύζουμε είναι ο editor μέσα στον οποίο θα γράψουμε το άρθρο μας, θα το μορφοποιήσουμε και θα εισάγουμε το οπτικοακουστικό μας υλικό.
Όπως φαίνεται και στην εικόνα, στο πάνω μέρος (μικρό textarea) εισάγουμε τον τίτλο του άρθρου μας, ενώ στο κάτω μέρος (μεγάλο textarea) γράφουμε το κείμενο μας. Στη δεξιά πλευρά του editor υπάρχουν δύο κουμπιά, το visual και το text. Προκειμένου να γράψετε το άρθρο σας θα πρέπει να επιλέξετε το visual, καθώς η επιλογή text εμφανίζει τον κώδικα ο οποίος βρίσκεται πίσω από το άρθρο και είναι καλό να χρησιμοποιείται μόνο για να κάνουμε embed κάποιου είδους οπτικοακουστικό υλικό από εξωτερική πηγη.
Αφού γράψετε το κείμενο σας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της συγγραφής του, μπορεί να θελήσετε να κάνετε κάποια μορφοποίηση πάνω σε αυτό. Η μορφοποίηση πάνω σε ένα κείμενο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μπάρας που υπάρχει πάνω από τον editor (η μπάρα είναι αυτή η οποία υπάρχει στην οθόνη).
Β: Το κείμενο γίνεται πιο έντονο στη γραφή.
Ι: Τα γράμματα του κειμένου είναι πλαγιαστά.
U: Το συγκεκριμένο σύμβολο που βλέπουμε στην κάτω σειρά, υποδηλώνει ότι το κείμενο είναι υπογραμμισμένο.
ABC: Το κείμενο εμπεριέχει μία γραμμή πάνω του. Αυτό ονομάζεται line-through.
•—: • Μη αριθμισμένη λίστα.
1—: 1. Αριθμισμένη λίστα.
“: Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δηλώσουμε μία λέξη ή φράση σαν quote.
—: Εισάγει μία οριζόντια γραμμά η οποία χωρίζει το κείμενο.
: Τα τρία αυτά σύμβολα (τρία πάνω και ένα κάτω) βοηθάνε στη στοίχιση του κειμένου. Το πρώτο υποδηλώνει αριστερή στοίχιση, το δεύτερο κατά σειρά κεντρική στοίχιση, το τρίτο δεξιά στοίχιση και το τελευταίο πλήρης στοιχίση του κειμένου.
: Τα δύο ακόλουθα σύμβολα έχουν να κάνουμε με τα links τα οποία θέλουμε να εισάγουμε ή να αφαιρέσουμε από το κείμενο. Πατώντας το πρώτο σύμβολο.
: Συνήθως, σε έναν ιστότοπο υπάρχει η σελίδα blog μέσα στην οποία εμφανίζονται όλα τα άρθρα και η σελίδα του κάθε άρθρου ξεχωριστά. Αυτό το συγκεκριμένο icon ονομάζεται break line και η λειουργεία του είναι να χωρίσει το κείμενο σε δύο μέρη. Το μέρος που θα βρίσκεται πριν το break line θα εμφανίζεται στη σελίδα του blog, ενώ αν θέλουμε να διαβάσουμε το υπόλοιπο (που βρίσκεται μετά το break line) θα πρέπει να μπούμε στη σελίδα του άρθρου.
: Πατώντας το τελευταίο εικονίδιο της πάνω σειρά μπορούμε να εμφανίσουμε ή να εξαφανίσουμε την κάτω σειρά που βρίσκεται στη μπάρα των εργαλείων του editor.
Paragraph: Διαλέγουμε τον τύπο του κειμένου που θέλουμε να εισάγουμε (παράγραφος, επικεφαλίδα κ.λπ.)